Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: IJPPAN_PolPr_DZa00607
Tytuł: Pączek dla każdego!
Wydawca: "Polskapresse". Oddział "Prasa Śląska"
Źródło: Dziennik Zachodni
Kanał: #kanal_prasa_dziennik
Typ: #typ_publ
Autorzy: Marek Kowalka,  
Data publikacji: 2003-02-27
Pani Gerda zgodziła się również zdradzić swój przepis na rozkosz dla podniebienia.
— Dziesięć dekagramów drożdży rozpuszczam w 1/2 szklanki mleka i dodaję do niej odrobinę cukru, soli i mąki tortowej. Kiedy drożdże już zmusują, to zaczynam wyrabiać ciasto: mieszam kilogram mąki, pół litra mleka i przygotowany wcześniej zaczyn. Dodaję do tego 10 żółtek z jaj. Nie dodaję białka, bo wtedy ciasto wychodzi za twarde. Kiedy jest już prawie gotowe, to wlewam do masy kostkę rozpuszczonego masła i jeszcze raz wyrabiam. Potem trzeba odstawić ciasto na około 40 minut, żeby wyrosło. Potem tylko uformować kulki i smażyć na głębokim oleju. Jednak cały sekret najlepszego pączka polega na tym, żeby marmoladę dodać już po wypieczeniu. Robi się to specjalną cukierniczą strzykawką — wyjaśnia.
MAREK KOWALKA