Dane tekstu dla wyniku: | 1 |
Identyfikator tekstu: | IJPPAN_PolPr_DZa00607 |
Tytuł: | Pączek dla każdego! |
Wydawca: | "Polskapresse". Oddział "Prasa Śląska" |
Źródło: | Dziennik Zachodni |
Kanał: | #kanal_prasa_dziennik |
Typ: | #typ_publ |
Autorzy: | Marek Kowalka, |
Data publikacji: | 2003-02-27 |
Pani Gerda zgodziła się również zdradzić swój przepis na rozkosz dla podniebienia.
— Dziesięć dekagramów drożdży rozpuszczam w 1/2 szklanki mleka i dodaję do niej odrobinę cukru, soli i mąki tortowej. Kiedy drożdże już zmusują, to zaczynam wyrabiać ciasto: mieszam kilogram mąki, pół litra mleka i przygotowany wcześniej zaczyn. Dodaję do tego 10 żółtek z jaj. Nie dodaję białka, bo wtedy ciasto wychodzi za twarde. Kiedy jest już prawie gotowe, to wlewam do masy kostkę rozpuszczonego masła i jeszcze raz wyrabiam. Potem trzeba odstawić ciasto na około 40 minut, żeby wyrosło. Potem tylko uformować kulki i smażyć na głębokim oleju. Jednak cały sekret najlepszego pączka polega na tym, żeby marmoladę dodać już po wypieczeniu. Robi się to specjalną cukierniczą strzykawką — wyjaśnia. MAREK KOWALKA |