Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: IJPPAN_PolPrWWybb00692
Tytuł: Leśne rarytasy
Wydawca: Polskapresse". Oddział "Prasa Bałtycka"
Źródło: Wieczór Wybrzeża
Kanał: #kanal_prasa_dziennik
Typ: #typ_publ
Autorzy: xx,  
Data publikacji: 2000-08-19
kroskopowe. Spośród tych 4 tysięcy 1200 zalicza się do grzybów jadalnych, popularnych jest ok. 200 gatunków. Do handlu Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej dopuściło 34 najbardziej znane i najłatwiejsze do rozpoznania gatunki grzybów. Resztę można zbierać do własnego użytku. Średnio w ciągu roku na jednego mieszkańca Polski przypada ok. pół kilograma zebranych grzybów. Przeciętny mieszkaniec miast zna i zbiera ok. siedmiu gatunków, mieszkańcy wsi ponad 60. Oto dziewięć popularnych gatunków:
Borowik szlachetny jest doskonałym grzybem jadalnym. Ma barwę jasnobrunatną do ciemnobrunatnej , jest gładki lub wypukły. Pod spodem kapelusza ma rurki, w młodości prawie białe, później żółtozielone.
Maślak ma szeroki, brązowy kapelusz średniej wielkości, pokryty lepką, łatwą do usunięcia skórką, osadzony na niskim, jasnożółtym trzonie. Spód kapelusza pokryty rurkami, na trzonie charakterystyczny pierścień.