Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: IJPPAN_k123277
Tytuł:
Wydawca: Studio Astropsychologii
Źródło: Dieta dla umysłu
Kanał: #kanal_ksiazka
Typ: #typ_inf-por
Autorzy: Antonina Malinkiewicz,  
Data publikacji: 2008
Jest to jedna z nielicznych witamin nieulegających zmianom mimo procesów przetwarzania i przechowywania żywności; dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP jest zwykle zaspokajane poprzez jej powstawanie z jednego z aminokwasów - tryptofanu, przyjmuje się, że 1 [mg] niacyny równa się 60 [mg] tryptofanu. Nadmierne spożywanie pokarmu zawierającego cukier prowadzi do utraty witaminy PP.
Kwasu nikotynowego i amidu tego kwasu nie należy mylić ze szkodliwą nikotyną, która znajduje się w tytoniu. Niedobór witaminy PP może spowodować niekorzystne zmiany w osobowości, ponieważ witamina ta jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego. Nadmiar syntetycznej witaminy PP może powodować: bóle głowy, mrowienie, zaczerwienienie skóry, swędzenie głowy, szum w uszach, niestrawność, żółtaczkę, arytmię serca i psychozy, prawdopodobieństwo uszkodzenia wątroby, utratę łaknienia, stężenie kwasu moczowego, zwiększenie zawartości glukozy w osoczu.
KWAS FOLIOWY