Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: IJPPAN_p00002633500
Tytuł: Seromaniactwo
Wydawca: Polityka - Spółdzielnia Pracy
Źródło: Polityka nr 2698
Kanał: #kanal_prasa_tygodnik
Typ: #typ_publ
Autorzy: Piotr Adamczewski,  
Data publikacji: 2009-03-28
Niech będzie błogosławiony sumeryjski pasterz, który jakieś osiem tysięcy lat temu wyprodukował pierwszą gomółkę sera.
Od zapachu sera można się uzależnić. Silna woń wydzielana przez płynny już camembert, odorek limburskiego . Albo dojrzewający stilton, gorgonzola. Lub ich najszlachetniejszy krewniak z Roquefort.
Jest taki alzacki smakołyk munster lisbeth. Niech nikogo nie zmyli subtelna nazwa: Elżbietka wydziela tak silny zapach, że dom po jej wizycie należy dobrze wywietrzyć. Warto jednak poświęcić czas na zdobycie tego sera. Późniejsze perypetie spowodowane jego rozpakowaniem i obecnością na stole wynagrodzone są nadzwyczajnym smakiem. Jest w nim coś paradoksalnego - jednoczesna słodycz i goryczka. A przy tym nadzwyczajna delikatność, ujawniająca się, gdy sączyć przy okazji włoskie białe pinot grigio