Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: IJPPAN_PolPr5a01143
Tytuł: Macierzanka
Wydawca: Polskapresse, oddział Prasa Łódzka
Źródło: Dziennik Łódzki
Kanał: #kanal_prasa_dziennik
Typ: #typ_publ
Autorzy: Andrzej Śliwczyński,  
Data publikacji: 2005-02-19

Roślina ma charakterystyczny, wspaniały, trochę kojarzący się z syropem od kaszlu, zapach Macierzanka Na suchych piaskach, w lasach sosnowych w miejscach dobrze nasłonecznionych występują gęste darnie płożących się krzewinek. Mają one drobne listki, małe różowofioletowe kwiaty skupione w główkowate kwiatostany, pojawiające się od czerwca do września. Macierzanka piaskowa jest bliską krewną tymianku, jednak w odróżnieniu od niego nie wymaga uprawiania i może być pozyskiwana ze stanu naturalnego. Zbiór dla celów leczniczych nie stanowi większego problemu. Macierzanka sama wybiera czyste miejsca, leśne polany i jest łatwa w rozpoznaniu nawet dla początkującego amatora ziół. Przy zbiorze należy jedynie uważać na pszczoły, które przepadają za macierzankowym nektarem i zawsze kręcą się przy jej różowych kwiatkach. Pozyskiwanie ziela Pozyskując ziele zrywamy górne części pędów – bez zdrewniałych łodyżek. Rozkładamy pojedynczą warstwą, schną one bardzo łatwo w przewiewnym i zacienionym miejscu. Wysuszone ziele przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu, co zapobiega utracie najcenniejszego składnika – olejku eterycznego, którego głównymi składnikami są fenole – tymol i karwakrol. Poza tym ziele zawiera flawonoidy, garbniki i związki goryczkowe. Właściwości lecznicze Olejek wzmaga czynność wydzielniczą błon śluzowych gardła i oskrzeli, pobudza ruch nabłonka rzęskowego i wyzwala odruch wykrztuśny. Zawarte w olejku fenole mają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, działanie to wspierają dodatkowo garbniki. Z tych względów macierzanka zalecana jest w nieżytach górnych dróg oddechowych, jako środek wykrztuśny i odkażający, w nieżycie gardła, krtani i oskrzeli, także do płukania jamy ustnej w stanach zapalnych dziąseł i parodontozie. Andrzej Śliwczyński Dla poprawy apetytu ? Odwar z łyżeczki ziela ogrzewany przez 5 minut po zagotowaniu pije się 3 razy dziennie przed jedzeniem. Macierzanka jest też znakomitą przyprawą do pasztetów, zup, sosów i farszów. Pasuje zarówno do drobiu, królika, dziczyzny jak i ryb i wieprzowiny. Ziołowa herbatka ? Przygotowujemy herbatkę z 1 łyżeczki ziela, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 5 minut przykrytą spodeczkiem. Pijemy 3 razy dziennie po jedzeniu. Macierzankowy balsam P ochodzi z basenu Morza Śródziemnego, dlatego upodobała sobie suche, ciepłe i słoneczne miejsca. Jej balsamiczne właściwości wykorzystywano już w starożytnym Egipcie do mumifikowania zmarłych. Starożytni Grecy i Rzymianie uważali ją za lek przede wszystkim kobiecy, świetnie nadawała się do kąpieli i przemywań, ale także pomagała na histerię, bóle głowy i spazmy. Wierzono, że okłady z naparów na głowę leczą kaca, a smarowanie olejkiem chroni przed ukąszeniami. W późniejszych wiekach nazwano macierzankę zielem Najświętszej Marii Panny i była jednym z podstawowych ziół w ginekologii. Inne zastosowanie macierzanki odkryła święta Hildegarda: „Człowiek, któren chore mięso w swym ciele ma…niechaj często macierzankę jada, z mięsiwem albo w papce uwarzoną”. Odtąd macierzanka stosowana jest w stanach zapalnych żołądka i jelit jako środek pobudzający trawienie i wiatropędny, przy nadmiernej fermentacji, wzdęciach i niedokrwistości. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, poprawia apetyt, pomaga w trawieniu tłustych potraw, duszonych mięs, pieczeni, sosów. •