Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: PWN_3302000000024
Tytuł:
Wydawca: Książka i Wiedza
Źródło: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli Powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania
Kanał: #kanal_ksiazka
Typ: #typ_inf-por
Autorzy: Stanisława Olko,  
Data publikacji: 1993
Tekka — przyprawa, w skład której wchodzą: korzeń lotosu, korzeń piołunu, marchewka, olej sezamowy i miso. Należy jej używać wstrzemięźliwie — nie więcej niż 1/2 łyżeczki i nie częściej niż 2—3 razy w tygodniu.
Tempeh — potrawa ze sfermentowanych i sprasowanych ziaren soi. Wyglądem przypomina potrawę mięsną. Tempeh należy (podobnie jak soję) długo gotować z kombu , warzywami i sosem sojowym.
Umeboshi — słone, peklowane śliwki. Podobne do mirabelek.