Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: IJPPAN_PolPr_DZa00829
Tytuł: Litwin z ligi smakoszy
Wydawca: "Polskapresse". Oddział "Prasa Śląska"
Źródło: Dziennik Zachodni
Kanał: #kanal_prasa_dziennik
Typ: #typ_publ
Autorzy: Grażyna Kuźnik,  
Data publikacji: 2003-11-21
Pisze książki o jedzeniu z takim talentem, że nie można ich czytać na głodnego. Nawet o smażonych pijawkach opowiada tak malowniczo, że chciałoby się je zaraz schrupać.
– Są kruchutkie , delikatne, soczyste – zapewnia Piotr Bikont. – Niestety, trudno przekazać Polakom koreańskie smaki. Ale i na Śląsku znalazłem coś ciekawego. W katowickiej „Fanaberii” są bycze jądra. Jeszcze nie próbowałem, ale zamierzam się do nich zabrać. To rzadki rarytas.
Piotr Bikont znany jest głównie ze swoich recenzji i reportaży kulinarnych, drżą przed nim właściciele restauracji. Niejeden z nich groził mu sądem, a nawet samosądem. Czytelnicy jednak bez zastrzeżeń wierzą opiniom autora i szanują jego wiedzę o tym, jak powinien smakować „ortodoksyjny żurek”, ballottine z bażanta czy smażony węgorz po wietnamsku.