Dane tekstu dla wyniku: | 1 |
Identyfikator tekstu: | IJPPAN_PolPr1400058 |
Tytuł: | Powiat. Konserwy pod kontrolą |
Wydawca: | "Edytor" |
Źródło: | Dziennik Elbląski |
Kanał: | #kanal_prasa_dziennik |
Typ: | #typ_publ |
Autorzy: | gog, |
Data publikacji: | 2001-03-20 |
POWIAT. Konserwy pod kontrolą
Pięć osób, odpowiedzialnych za jakość konserw mięsnych wprowadzanych do sklepów, stanie przed kolegium ds. wykroczeń. Inspekcja Handlowa skontrolowała konserwy w dużych sklepach elbląskich i pasłęckich . Kontrolerzy stwierdzili, że jakość przetworów mięsnych i drobiowych nie jest zadowalająca. Inspektorzy zakwestionowali 4 partie konserw mięsnych z powodu zaniżonej zawartości surowców mięsno-tłuszczowych. Sześć partii konserw drobiowych zostało wycofanych ze sprzedaży z powodu wyższej niż przewiduje norma zawartości skrobi, niższej zawartości białka oraz wad organoleptycznych, takich jak zapach zjełczałego tłuszczu i gorzkawy smak. |