Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: IJPPAN_PolPr1400058
Tytuł: Powiat. Konserwy pod kontrolą
Wydawca: "Edytor"
Źródło: Dziennik Elbląski
Kanał: #kanal_prasa_dziennik
Typ: #typ_publ
Autorzy: gog,  
Data publikacji: 2001-03-20
POWIAT. Konserwy pod kontrolą
Pięć osób, odpowiedzialnych za jakość konserw mięsnych wprowadzanych do sklepów, stanie przed kolegium ds. wykroczeń. Inspekcja Handlowa skontrolowała konserwy w dużych sklepach elbląskich i pasłęckich .
Kontrolerzy stwierdzili, że jakość przetworów mięsnych i drobiowych nie jest zadowalająca. Inspektorzy zakwestionowali 4 partie konserw mięsnych z powodu zaniżonej zawartości surowców mięsno-tłuszczowych. Sześć partii konserw drobiowych zostało wycofanych ze sprzedaży z powodu wyższej niż przewiduje norma zawartości skrobi, niższej zawartości białka oraz wad organoleptycznych, takich jak zapach zjełczałego tłuszczu i gorzkawy smak.