Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: IJPPAN_PolPr_TS00750
Tytuł: Tłuszcz jest zdrowy!
Wydawca: "Polskapresse". Oddział "Prasa Śląska"
Źródło: Trybuna Śląska
Kanał: #kanal_prasa_dziennik
Typ: #typ_publ
Autorzy: Agata Markowicz,  
Data publikacji: 2003-06-21
nie przegap: Awokado
Burzymy stereotypy Ogarnięci manią wiecznego odchudzania, drastycznie ograniczamy, a często wręcz eliminujemy tłuszcze z naszej codziennej diety. Wydaje nam się, że czynimy to w trosce o nasze zdrowie, a tymczasem jest dokładnie odwrotnie. Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego rozwoju każdego organizmu. Problem w tym, że ma to być tłuszcz wysokowartościowy. Trzeba umieć rozróżnić tłuszcze złe od tych dobrych. Polacy, tak ochoczo przejmujący wzorce zachodnie, jedzą zdecydowanie za dużo tłuszczy trans, czyli przetworzonych. Dietetycy biją na alarm. Gdyby ograniczyć spożywanie wysoko przetworzonej żywności (chipsy, herbatniki, frytki, prażona kukurydza), bylibyśmy nie tylko zdrowsi, ale i żylibyśmy dużo dłużej. Gubią nas także złe kulinarne przyzwyczajenia, jak wielokrotne smażenie produktów na tym samym tłuszczu. Rozpoczęły się wakacje. Wielu z nas wyjedzie nad morze, gdzie będziemy się zajadać smażonymi rybami i frytkami. Dobrze byłoby zwracać uwagę na to, jak takie „przysmaki” są przygotowywane. Tłuszcze dzielimy na wielonienasycone, nasycone i jednonienasycone . Wielonienasycone są najzdrowsze. Zawierają dużą ilość kwasów omega 3 i omega 6, najlepszych dla organizmu. Najwięcej kwasów omega 6 znajduje się w oleju z ogórecznika, oleju z wiesiołka, oleju słonecznikowym, arachidowym. Najwięcej kwasów omega 3 jest w rybach i oleju lnianym; Jednonienasycone – zawarte są w awokado, migdałach, oliwie z oliwek; Nasycone (twarde) – zawarte są przede wszystkim w mleku, śmietanie, maśle, smalcu, mięsie. Nie są najzdrowsze, ale służą do wytwarzania energii. Większość dietetyków przestrzega, aby stanowiły one nie więcej jak jedną trzecią wszystkich spożywanych przez nas codziennie tłuszczy. W codziennej diecie powinno się znajdować od 15 do 20, a nawet 30 proc. dobrych tłuszczy. Naszemu zdrowiu generalnie nie służą tłuszcze nasycone, czyli pochodzenia zwierzęcego. Powinniśmy jeść: > ryby (pod różnymi postaciami gotowane, duszone, pieczone, rzadziej smażone, nigdy dwa razy na tym samym oleju!), które zawierają wysokowartościowe kwasy omega 3; > awokado; > migdały, orzechy; > w kuchni najlepiej jest używać – do sałatek i do smażenia – oliwy z oliwek (tłoczonej na zimno), bo to najzdrowszy olej roślinny, a zarazem najbogatsze źródło kwasów nienasyconych. ? W tej rubryce polecamy co tydzień jakieś sezonowe warzywo lub owoc ze straganu. Zawsze zdrowe i wartościowe w codziennej diecie. Dziś awokado, czyli smaczliwka właściwa. Zalety: > owoc bogaty w karoten i tłuszcze bardzo dobrze przyswajalne, oprócz tego zawiera witaminy B1, B2, C, K, wapń, fosfor, kwas foliowy; > prawie nie zawiera węglowodanów, stąd mogą go jeść osoby chore na cukrzycę. Polecany również dla osób z nadciśnieniem, przy chorobach serca, dla kobiet ciężarnych; > wybierać należy dojrzałe owoce – w tym celu trzeba nacisnąć owoc u nasady ogonka, miąższ powinien się uginać. Dojrzałe owoce awokado przechowujemy w lodówce. Jeśli są za twarde – w ciągu kilku dni dojrzeją w temperaturze pokojowej. Sałatka z awokado Awokado, pomidory, papryka i czosnek ze śmietaną lub jogurtem. Sos z awokado 1 awokado, 1 roztarty ząbek czosnku, 1/4 filiżanki wody, dwie łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki majonezu, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka koperku, szczypta soli, pieprz, 2 łyżki soku z cytryny. Wszystkie składniki zmiksować na bardzo gładką masę. Pasta z awokado Awokado, cebula dymka, sok z cytryny, pieprz. Sos i pasta z awokado są doskonałe do pieczywa. Teksty: Objawy niedoboru Omega 6 Jeżeli na pięć lub więcej pytań odpowiesz twierdząco, oznacza to, że możesz mieć niedobór kwasów Omega 6. 1. Czy masz wysokie ciśnienie krwi? 2. Czy cierpisz na PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego) lub bóle piersi? 3. Czy masz wyprysk alergiczny lub suchą skórę? 4. Czy cierpisz na tak zwane suche spojówki (objaw niedostatecznej pracy gruczołów łzowych)? 5. Czy miewasz choroby zapalne, na przykład zapalenie stawów? 6. Czy masz problemy z chudnięciem? 7. Czy masz cukrzycę albo zaburzenia poziomu glukozy we krwi? 8. Czy chorujesz na stwardnienie rozsiane? 9. Czy pijesz codziennie alkohol? 10. Czy masz problemy ze zdrowiem psychicznym? 11. Czy cierpisz na nadmierne pragnienie? ? Oznaki niedoboru Omega 3 Jeśli na pięć lub więcej pytań odpowiesz twierdząco, może to oznaczać, że występuje u Ciebie niedobór kwasów Omega 3. 1. Czy masz suchą skórę? 2. Czy cierpisz na stany zapalne? 3. Czy w twoim organizmie dochodzi do zatrzymania wody? 4. Czy doskwierają ci mrowienia (cierpnięcie) rąk i nóg? 5. Czy masz wysokie ciśnienie albo podwyższony poziom trójglicerydów (czyli tłuszczów) we krwi? 6. Czy jesteś podatny na infekcje? 7. Czy jest ci trudniej niż innym osobom stracić wagę? 8. Czy twoja pamięć i umiejętność koncentracji pogorszyły się? 9. Czy cierpisz z powodu braku koordynacji ruchowej lub upośledzonego wzroku? 10. Czy, jeśli masz dzieci, są zbyt niskie jak na swój wiek lub rosną powoli? ? Źródła tłuszczów, które uzdrawiają • konopie • len • soja • orzechy włoskie • wodorosty • ziarna słonecznika • ziarna sezamu • migdały • mięso z kuropatwy, bażanta itp. • orzechy laskowe • dziczyzna • kurczak • świeże oleje wytłaczane mechanicznie, w nieprzezroczystych opakowaniach • olej z wiesiołka. Dobre rady Radzi Barbara Pelczar, specjalista w zakresie mikrobiologi klinicznej, od lat zajmuje się optymalnymi technikami żywienia: > Wybieraj dobre tłuszcze. Pokochaj ryby (zwłaszcza białego tuńczyka) i kawior; włącz do diety: oliwę z oliwek, olej lniany, awokado, siemię lniane; > dosypuj siemię lniane do płatków śniadaniowych > uwaga na wszechobecne tłuszcze trans (przetworzone). Unikaj barów i restauracji szybkiej obsługi; > nie kupuj tłuszczy z napisem: utwardzone, częściowo utwardzone, rafinowane. Rafinowanie zapewnia olejom długi okres ważności, ale w procesie rafinacji powstaje wiele toksycznych składników: tłuszcze trans, wolne rodniki i inne substancje toksyczne; > kupuj olej w małych opakowaniach, tak aby wykorzystać go w ciągu góra dwóch miesięcy po otwarciu. Po dłuższym czasie tłuszcz jełczeje – a wtedy nawet najzdrowszym tłuszczem można wyrządzić sobie niezdrową przysługę. ?