Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: IJPPAN_PolPr0300587
Tytuł: Czas na świąteczne biesiadowanie
Wydawca: Oddział Prasa Łódzka
Źródło: Express Ilustrowany
Kanał: #kanal_prasa_dziennik
Typ: #typ_publ
Autorzy: Sylwester Mudzo,  
Data publikacji: 2003-04-18
Mięsny obiad powinien być poprzedzony dobrą zupą (najlepiej gdyby nie było w niej makaronów, kluseczek, ziemniaków). Drugie danie to dowolność mięs i przystawek warzywnych, jednak w towarzystwie najwyżej jednego ziemniaka. Jeżeli ktoś preferuje kuchnię bezmięsną, to może zjeść ich zdecydowanie więcej, jednak bez kwaśnych sałatek, z odrobiną dowolnego tłuszczu
Jajeczny stół Jajka to prawdziwa skarbnica wielu bardzo cennych składników. Są doskonałym źródłem białka, które organizm przyswaja łatwiej niż z innych produktów. Przeciętne jajo kurze zawiera 6 g najwyższej jakości białka oraz 5 g tłuszczu i 65 mg potasu, 25 mg wapnia,100 mg fosforu i 1 mg żelaza, a także witaminy A, E i B. Jajka, a głównie żółtka, zawierają dużo składników przeciwmiażdżycowych - nienasyconych kwasów tłuszczowych, siarki, choliny, jodu. Wszystkie te "czynniki" przeciwmiażdżycowe stają się miażdżycorodne, jeśli jajka będą spożywane w towarzystwie węglowodanów. Pamiętajmy zatem o ważnej zasadzie. Najszybciej trawione są w organizmie węglowodany, znacznie dłużej białka i tłuszcze. Jeżeli zatem zjemy sporą porcję np. chleba lub ziemniaków, to po dwu godzinach można spokojnie spożyć tłustą porcję mięsa, jajka, wędliny, ryby. Mamy gwarancje, że nie spotkają się na swojej drodze wywołując niekorzystne połączenia. Odwrotnie jest już gorzej. Po zjedzeniu tłustej porcji np. żeberek musimy liczyć się z 4-6-godzinną pracą naszego układu trawienia. Jajka, które są zdecydowanie szybciej trawione niż tłuste mięsa umożliwiają zjedzenie porcji węglowodanów już po 2-3 godzinach
Na wszystko właściwy czas Jeżeli chcemy jeść zdrowo przy wielkanocnym stole musimy wyznaczyć sobie pewne reguły. Każdy z posiłków powinien mieć swój charakter. Jeżeli posiłek z dużym udziałem mięs i tłuszczów, to minimum węglowodanów. Jeżeli nie możemy zrezygnować z ciast, to zdecydowanie korzystniej zjeść je przed jednym z głównych dań niż po nim. Klasyczny deser tuż po obiedzie to największa szkoda, jaką wyrządzamy naszemu organizmowi