Dane tekstu dla wyniku: | 1 |
Identyfikator tekstu: | IJPPAN_p00002618804 |
Tytuł: | Jedz chwasty |
Wydawca: | Polityka - Spółdzielnia Pracy |
Źródło: | Polityka nr 2509 |
Kanał: | #kanal_prasa_tygodnik |
Typ: | #typ_publ |
Autorzy: | Wiktor Pawłowski, |
Data publikacji: | 2005-06-25 |
Poza owocami witaminowymi są i kolorujące - wymiatające wolne rodniki. Dziki bez czarny (fot. 25) jest najłatwiej dostępny. Je się tylko gotowane przetwory, bezwzględnie po uprzednim usunięciu jeszcze z baldacha niedojrzałych owoców (!!!). Czeremcha późna, tzw. amerykańska (fot. 26), to niespodziewanie ekspansywny gatunek. Owoce jadalne na surowo i dobre na sok. Ptaki zjadają je jeszcze szybciej niż owoce dzikiego bzu.
Około trzydziestu przedstawionych jadalnych roślin to garstka z ponad 200, których się doliczył się dr Łukasz Łuczaj, surwiwalowiec smakujący rośliny i bezkręgowce. Podobnie jak w przypadku grzybów potrzebne są atlasy, doświadczenie własne i cierpliwość powolnego poznawania poszczególnych gatunków. tekst i fotografie Wiktor Pawłowski |