Dane tekstu dla wyniku: | 1 |
Identyfikator tekstu: | IJPPAN_PolPr_DZa00874 |
Tytuł: | Niebezpieczne związki |
Wydawca: | "Polskapresse". Oddział "Prasa Śląska" |
Źródło: | Dziennik Zachodni |
Kanał: | #kanal_prasa_dziennik |
Typ: | #typ_publ |
Autorzy: | MARIOLA MARKLOWSKA, |
Data publikacji: | 2004-01-17 |
Zdaniem doc. Mirosława Jarosza i prof. Jana Dzieniszewskiego z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, autorów książki „Interakcje pomiędzy lekami a żywnością”, na niekorzystne oddziaływanie na siebie różnych leków narażeni są przede wszystkim pacjenci leczeni z powodu kilku schorzeń. Takie osoby powinny poinformować lekarza o farmaceutykach przepisanych przez innych specjalistów. Muszą też uważnie czytać ulotki, dołączane do lekarstw. W razie wątpliwości mogą skorzystać z porady farmaceuty.
Nie należy przyjmować antybiotyków z preparatami żelaza, wapnia i magnezu oraz mleczkami stosowanymi w leczeniu nadkwaśności. Preparaty te obniżają skuteczność działania antybiotyków. Niekorzystne jest również łączenie antybiotyków z lekami przeciwuczuleniowymi , bo może spowodować groźne zaburzenia rytmu serca. Podobne problemy mogą się pojawić w wyniku jednoczesnego stosowania leków antyhistaminowych i preparatów przeciwgrzybiczych. Zażywanie leków nasercowych z preparatami stosowanymi w leczeniu choroby wrzodowej może natomiast doprowadzić do gwałtownego spadku ciśnienia krwi, problemów z oddychaniem i zwolnienia akcji serca. Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia przestrzegają również przed niekorzystnymi interakcjami zachodzącymi między lekami i żywnością. Badania naukowe dowiodły, że leki przeciwpadaczkowe, niektóre leki stosowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego, część leków antykoncepcyjnych, preparaty estrogenowe stosowane w hormonalnej terapii zastępczej, kortykosteroidy oraz niektóre preparaty obniżające poziom cholesterolu mogą zmniejszać wchłanianie witaminy B6 i kwasu foliowego, zwiększając jednocz |