Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: IJPPAN_PolPrNMKrk00064
Tytuł: Wzmacniają kości
Wydawca: Polskapresse
Źródło: Nasze Miasto Kraków
Kanał: #kanal_prasa_tygodnik
Typ: #typ_publ
Autorzy: KaK,  
Data publikacji: 2003-06-05
Witaminy i biopierwiastki
Wśród pierwiastków wzmacniających kości króluje wapń. Ważne by go łączyć z witaminą D3, bez której nie jest wchłaniany. Witaminę D w sposób naturalny syntetyzuje słońce, o czym warto pamiętać latem. Ponadto duże jej ilości zawiera wątroba ryb i tran. W zapobieganiu i leczeniu osteoporozy, a więc wzmacnianiu kości, duże znaczenie ma magnez. Aktywizuje aż 300 enzymów. To także ważny składnik budulcowy - wpływa na prawidłowy rozwój i mineralizację układu kostnego. Jego niedobór zmniejsza przyswajanie witaminy D. Nie powinno się jednak łączyć zażywania preparatów magnezowych z wapniowymi, gdyż sole wapnia osłabiają działanie magnezu. Najlepiej takie kuracje robić naprzemiennie.
Ważna jest witamina K (szpinak, kapusta, kalarepa, lucerna) umożliwijaąca białku zatrzymanie wapnia w kościach. Aby mieć silny i zdrowy kościec należy także pić sok ananasowy i spożywać pokarmy bogate w mangan - niezwykle ważny dla metaobolizmu kości. Właściwa twardość kości to zkolei zasługa fluoru. Preparaty farmaceutyczne zawierające fluor nie mogą być jednak stosowane bez konsultacji lekarza.