Dane tekstu dla wyniku: | 1 |
Identyfikator tekstu: | IPIPAN_1301920001125 |
Tytuł: | Mało żelaza |
Wydawca: | Wydawnictwo Jagiellonia SA |
Źródło: | Dziennik Polski |
Kanał: | #kanal_prasa_dziennik |
Typ: | #typ_publ |
Autorzy: | |
Data publikacji: | 2000-11-25 |
ryżu (poniżej 1%) i szpinaku (2%), a bardzo duże z mięsa rybiego (12%), wątroby (19%) oraz z drobiu, cielęciny i wieprzowiny (22%). Tymczasem, uniknięcie niedoborów żelaza jest możliwe pod warunkiem równoczesnego spożywania oprócz produktów bogatych w żelazo nieorganiczne (pełne ziarna, rośliny strączkowe) także artykułów zawierających duże ilości witaminy C, ułatwiającej jego wchłanianie. Sok z owoców cytrusowych zwiększa, podczas gdy np. pszenica i otręby hamują wchłanianie żelaza roślinnego.
Wyniki badań epidemiologicznych przeprowadzanych w Polsce wykazały, że na całym obszarze kraju występuje endemia wola tarczycy. Warto więc wiedzieć, że najwięcej jodu znajduje się w rybach morskich i produktach pochodzenia morskiego, i z tej racji produkty te powinny stanowić stałą pozycję jadłospisu. Powiększenie tarczycy może być skutkiem nadmiernych ilości substancji wolotwórczych w diecie. |