Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: IPIPAN_1301920001125
Tytuł: Mało żelaza
Wydawca: Wydawnictwo Jagiellonia SA
Źródło: Dziennik Polski
Kanał: #kanal_prasa_dziennik
Typ: #typ_publ
Autorzy:  
Data publikacji: 2000-11-25
ryżu (poniżej 1%) i szpinaku (2%), a bardzo duże z mięsa rybiego (12%), wątroby (19%) oraz z drobiu, cielęciny i wieprzowiny (22%). Tymczasem, uniknięcie niedoborów żelaza jest możliwe pod warunkiem równoczesnego spożywania oprócz produktów bogatych w żelazo nieorganiczne (pełne ziarna, rośliny strączkowe) także artykułów zawierających duże ilości witaminy C, ułatwiającej jego wchłanianie. Sok z owoców cytrusowych zwiększa, podczas gdy np. pszenica i otręby hamują wchłanianie żelaza roślinnego.
Wyniki badań epidemiologicznych przeprowadzanych w Polsce wykazały, że na całym obszarze kraju występuje endemia wola tarczycy. Warto więc wiedzieć, że najwięcej jodu znajduje się w rybach morskich i produktach pochodzenia morskiego, i z tej racji produkty te powinny stanowić stałą pozycję jadłospisu. Powiększenie tarczycy może być skutkiem nadmiernych ilości substancji wolotwórczych w diecie.