Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: IJPPAN_PolPr_GWlk00987
Tytuł: Miodowy deser po ryżowej kolacji Piernik z orzechami Produkty Wykonanie Maki z ziołowego risotto z kozim serem
Wydawca: "Polskapresse" Oddział "Prasa Poznańska"
Źródło: Polska Głos Wielkopolski
Kanał: #kanal_prasa_dziennik
Typ: #typ_publ
Autorzy: X,  
Data publikacji: 2007-01-06
ryżowej kolacji
Risotto to propozycja na zdrową, niskokaloryczną , ale bardzo pożywną kolację. Ryż dostarcza dużo energii z węglowodanów i łagodzi zmęczenie oraz stres po intensywnie spędzonym dniu. Zawinięty w suszone wodorosty, urozmaicony kozim serem i podany z ziołowym oraz pikantnym sosem, smakuje wyśmienicie. Wypiekanie pierników trwało niegdyś kilka tygodni i wiązało się ze ściśle określonym rytuałem. Proponowany przez nas piernik jest równie smaczny jak wypiek staropolski, ale znacznie łatwiejszy w przygotowaniu i – co bardzo ważne – zawsze się udaje. Swój wykwintny aromat zawdzięcza przede wszystkim dużej ilości naturalnego miodu, który zapewnia ciastu świeżość przez długi czas. Można je więc upiec wcześniej, a najlepsze będzie dopiero po 4-7 dniach. Piernik, tuż przed lukrowaniem, warto przekroić i przełożyć powidłami śliwkowymi lub dżemem morelowym. Wówczas będzie bardziej wykwintny i jeszcze dłużej zachowa świeżość.