Dane tekstu dla wyniku: | 1 |
Identyfikator tekstu: | IJPPAN_PolPr_GWlk00987 |
Tytuł: | Miodowy deser po ryżowej kolacji Piernik z orzechami Produkty Wykonanie Maki z ziołowego risotto z kozim serem |
Wydawca: | "Polskapresse" Oddział "Prasa Poznańska" |
Źródło: | Polska Głos Wielkopolski |
Kanał: | #kanal_prasa_dziennik |
Typ: | #typ_publ |
Autorzy: | X, |
Data publikacji: | 2007-01-06 |
ryżowej kolacji
Risotto to propozycja na zdrową, niskokaloryczną , ale bardzo pożywną kolację. Ryż dostarcza dużo energii z węglowodanów i łagodzi zmęczenie oraz stres po intensywnie spędzonym dniu. Zawinięty w suszone wodorosty, urozmaicony kozim serem i podany z ziołowym oraz pikantnym sosem, smakuje wyśmienicie. Wypiekanie pierników trwało niegdyś kilka tygodni i wiązało się ze ściśle określonym rytuałem. Proponowany przez nas piernik jest równie smaczny jak wypiek staropolski, ale znacznie łatwiejszy w przygotowaniu i – co bardzo ważne – zawsze się udaje. Swój wykwintny aromat zawdzięcza przede wszystkim dużej ilości naturalnego miodu, który zapewnia ciastu świeżość przez długi czas. Można je więc upiec wcześniej, a najlepsze będzie dopiero po 4-7 dniach. Piernik, tuż przed lukrowaniem, warto przekroić i przełożyć powidłami śliwkowymi lub dżemem morelowym. Wówczas będzie bardziej wykwintny i jeszcze dłużej zachowa świeżość. • |