Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: IJPPAN_PolPr5a01636
Tytuł: Jesienne przysmaki. (Smacznego)
Wydawca: Polskapresse, oddział Prasa Łódzka
Źródło: Dziennik Łódzki
Kanał: #kanal_prasa_dziennik
Typ: #typ_publ
Autorzy: (red),  
Data publikacji: 2006-09-30

Jesienne przysmaki (…) Sok purpurowe rozpiera grono Na dni jesiennych wino wyborne. Wszystko dziś piękne było. Niech płoną Rudoczerwone lasy wieczorne. (…) Leopold Staff A stronomiczna jesień już się rozpoczęła. Dni stają się coraz krótsze, ptaki odlatują, liście spadają z drzew… Przeważnie o tej porze roku jest mgliście i dżdżyście, tym razem jednak natura okazała się być łaskawa i za oknem mamy iście letnią aurę. Bardzo mnie to cieszy, bo zwykle o tej porze wybieram się w jakieś ciepłe miejsce na wakacje, żeby naładować akumulatory na długie, zimowe popołudnia. Pomaga mi to przetrwać kilkumiesięczny brak słońca, świeżych warzyw i owoców, brak ciepłych wieczorów na tarasie w towarzystwie przyjaciół. Chociaż, jak się nad tym dobrze zastanowić, to przede mną wieczory przy ogniu trzaskającym w kominku, spacery po izabelińskim lesie pokrytym puchową, śnieżną pierzynką, a do tego smakowite, jesienne bigosiki, aromat suszonych grzybów. Perspektywy jak się okazuje całkiem niezłe. Kulinarnie mamy przecież przed sobą sezon na dziczyznę, gęsi na świętego Marcina, a przede wszystkim wszystko co wiąże się z Bożym Narodzeniem. Świąteczną atmosferę przez bez mała cały grudzień. Potem Nowy Rok i znowu dni coraz dłuższe… Samych jesiennych i zimowych smaczności Życzy Wam Maciej Kuroń www.kuron.com.pl Gęś po polsku składniki ? 1 gęś ? 500 ml wywaru (może być z kostki) ? 300 g gęsich podrobów ? 2 kwaśne jabłka ? 100 g rodzynek ? 2 cebule ? 6 ząbków czosnku ? 2 czerstwe bułki ? 2 łyżeczki majeranku ? ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty ? masło ? sól, pieprz, gałka muszkatołowa G ęś oczyszczamy, odcinamy szyję i skrzydełka. Szyję, skrzydełka oraz podroby zalewamy wywarem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, rodzynki i gotujemy do ok. godziny tak, by wywar częściowo odparował. Wywar studzimy i usuwamy przyprawy, szyję oraz skrzydełka. Dodajemy bułki, mieszamy i przepuszczamy przez maszynkę. Jabłka ucieramy na tarce, cebulę siekamy i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy majerankiem, pietruszką, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gęś napełniamy farszem, zszywamy lub spinamy wykałaczkami, polewamy roztopionym masłem i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ok. 2 godzin, polewając na zmianę wodą i sosem z pieczenia. Szarlotka popularna składniki Ciasto: ? 350 g mąki (ok. 2 szklanek) ? 100 g cukru ? 150 g masła ? 2 łyżki smalcu ? 1 jajo ? proszek do pieczenia ? cukier waniliowy Nadzienie: ? 750 g jabłek , najlepiej winnych ? 250 g cukru M ąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i smalec. Siekamy nożem, następnie ubijamy jako z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Łączymy z mąką i wyrabiamy ciasto. Z 2/3 ciasta wałkujemy placek o grubości 1,5 cm. Blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Kładziemy na nią placek i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku na złoty kolor – ok. 30 min. Jabłka obieramy, szatkujemy , wrzucamy do rondla smażymy z cukrem na marmoladę. Ciepłą masę nakładamy na upieczony placek. Z pozostałej 1/3 ciasta formujemy wałeczki i układamy z nich kratkę na wierzchu ciasta, smarujemy posłodzonym mlekiem. Wstawiamy do gorącego piekarnika na mniej więcej 10 – 15 minut, aż wierzch się zarumieni. Kroimy następnego dnia. Sałatka z wędzoną makrelą składniki ? 250 g wędzonej makreli ? 4 ugotowane na twardo jajka ? 2 ogórki (kiszone lub konserwowe) ? 1 cebula lub pół pęczka dymki ? 100 g kukurydzy konserwowej ? 2 ugotowane w mundurkach i obrane ziemniaki ? 250 ml śmietany lub jogurtu ? 2 ząbki czosnku ? sól, pieprz, cukier ? ewentualnie 2 ugotowane buraki R ybę oddzielamy od ości i delikatnie dzielimy na cząstki, ziemniaki, ogórki, cebulę siekamy w kostkę, a buraki trzemy na tarce, dodajemy kukurydzę i wszystko delikatnie mieszamy. Czosnek siekamy, ucieramy z odrobiną soli i dodajemy do śmietany lub jogurtu. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i zalewamy nim sałatkę. Wszystko razem mieszamy, i dekorujemy ćwiartkami jajek. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Pieczonka lub prażonka składniki ? 2 kg ziemniaków ? 500 g wędzonego boczku ? 500 g kiełbasy ? 3-4 cebule ? 4 ząbki czosnku ? 1 łyżka tłuszczu ? kilka liści laurowych ? kilka ziaren ziela angielskiego ? po 1 łyżeczce majeranku, tymianku i kminku ? sól, pieprz P otrawa, która pojawiała się podczas jesiennego obrzędu pieczenia barana. Szczególnie znana na jest na Śląsku Cieszyńskim jako potrawa pasterska. Pieczonkę przygotowujemy w brytfance lub w żeliwnym garnku. Garnek smarujemy tłuszczem i wykładamy liśćmi kapusty. Następnie układamy warstwami boczek, cebulę, kiełbasę i ziemniaki (obrane i pokrojone w plasterki). Ziemniaki posypujemy solą, pieprzem, ziołami, dodajemy posiekany i utarty z solą czosnek. Warstwy powtarzamy, układając na samej górze ziemniaki. Całość przykrywamy liśćmi kapusty i szczelnie zamykamy. Tak przygotowaną potrawę pieczemy ok. 2 godz., wsadzając naczynie do rozżarzonego popiołu ogniska. W domu można przygotować ją oczywiście w piekarniku. Wtedy możemy ją piec krócej ok. 1-1,5 godz. Jest ona bardzo smaczna z kiszonymi ogórkami.