Dane tekstu dla wyniku: | 1 |
Identyfikator tekstu: | IJPPAN_PolPr_DBa00865 |
Tytuł: | Złoto w słoiku |
Wydawca: | "Polskapresse". Oddział "Prasa Prasa Bałtycka" |
Źródło: | Dziennik Bałtycki |
Kanał: | #kanal_prasa_dziennik |
Typ: | #typ_publ |
Autorzy: | (AGA), |
Data publikacji: | 2011 |
Pszczoły wytwarzają miód ze spadzi, czyli słodkiej substancji powstającej na drzewach oraz z nektaru roślin. Miód może być zatem: nektarowy, spadziowy lub nektarowo-spadziowy. Ze względu na pochodzenie nektaru wśród miodów nektarowych rozróżnia się miody wielokwiatowe oraz miody jednoodmianowe: akacjowy, gryczany, rzepakowy, koniczynowy, lipowy, malinowy, wrzosowy.
Miody nektarowe mają przeważnie żółtą barwę. Ich słodki smak zależnie od zawartości kwasów organicznych i innych związków może być delikatny lub drapiący. Miody spadziowe różnią się od nektarowych. Wolniej się krystalizują. Mają znacznie ciemniejszą, oliwkowozieloną barwę, zapach lekko kwaśny, żywiczny i korzenny, lekko gorzkawy smak. Hamuje rozwój drobnoustrojów |