Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: IJPPAN_PolPr_DBa00865
Tytuł: Złoto w słoiku
Wydawca: "Polskapresse". Oddział "Prasa Prasa Bałtycka"
Źródło: Dziennik Bałtycki
Kanał: #kanal_prasa_dziennik
Typ: #typ_publ
Autorzy: (AGA),  
Data publikacji: 2011
Pszczoły wytwarzają miód ze spadzi, czyli słodkiej substancji powstającej na drzewach oraz z nektaru roślin. Miód może być zatem: nektarowy, spadziowy lub nektarowo-spadziowy. Ze względu na pochodzenie nektaru wśród miodów nektarowych rozróżnia się miody wielokwiatowe oraz miody jednoodmianowe: akacjowy, gryczany, rzepakowy, koniczynowy, lipowy, malinowy, wrzosowy.
Miody nektarowe mają przeważnie żółtą barwę. Ich słodki smak zależnie od zawartości kwasów organicznych i innych związków może być delikatny lub drapiący. Miody spadziowe różnią się od nektarowych. Wolniej się krystalizują. Mają znacznie ciemniejszą, oliwkowozieloną barwę, zapach lekko kwaśny, żywiczny i korzenny, lekko gorzkawy smak.
Hamuje rozwój drobnoustrojów