Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: PWN_3302000000024
Tytuł:
Wydawca: Książka i Wiedza
Źródło: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli Powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania
Kanał: #kanal_ksiazka
Typ: #typ_inf-por
Autorzy: Stanisława Olko,  
Data publikacji: 1993
Następnie dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, 2 ząbki startego czosnku.
Zagotowujemy i wstawiamy na płytkę metalową, regulując gaz do małego płomienia i gotujemy do miękkości (około 40 minut). W tym czasie obieramy i drobno kroimy cebulę, którą następnie janginizujemy na ogniu, dodając pod koniec olej. Pieczarki obrane i umyte kroimy na małe kawałki i dusimy w janginizowanej cebuli. Soczewicę przebieramy, płuczemy i gotujemy (solimy pod koniec gotowania). Do ugotowanego pęczaku dodajemy ugotowaną soczewicę oraz pieczarki z cebulą. Wszystko mieszamy i posypujemy natką pietruszki albo kiełkami . Możemy podawać z surówkami lub z warzywami gotowanymi.
Poprzedniego dnia moczymy ziarno kukurydzy oraz ziarno zielonego grochu.