Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: PWN_1202900000159
Tytuł: CZYM JEST ZAPACH
Wydawca:
Źródło: Wszechświat nr 7-8
Kanał: #kanal_prasa_miesiecznik
Typ: #typ_publ
Autorzy: Krystyna Smoleń |(Kraków),  
Data publikacji: 1958
Przykładem godnym omówienia mogą być alkohole. Pierwsze szeregi homologiczne prostych alkoholi mają słodki alkoholowy zapach. Siła zapachu rośnie do alkoholu nonylowego u wyższych alkoholi zanika zapach proporcjonalnie do obniżenia się ich lotności. Nienasycone połączenia przy alkoholach czynią zapach przykry i kłujący.
Dwie lub więcej grup hydroksylowych w łańcuchach węglowodorowych powodują, że substancja jest bez zapachu. Grupa bowiem hydroksylowa w łańcuchu bocznym zmniejsza natężenie zapachu. Stwierdzić to można u glikoli, gdzie np. glikol etylenowy () tworzy ciecz bezwonną, bezbarwną, słodką podobnie jak cukry.
Estry warunkują przyjemny smak i zapach owoców i kwiatów, ale już pierścień benzenowy przy estrach powoduje silny, mniej przyjemny zapach. Różnica w zapachu nitryli i izonitryli jest uwarunkowana wartościowością węgla. Stereoizomery mają różne zapachy np. spośród dwóch A-norandrostanoli jeden dwa epimer ma wyraźny zapach piżma, podczas gdy dwa —połączenie pachnie słabo cedrowo. M. Guillot i P. H. Thibaut badali, czy między skręcalnością optyczną a jakością zapachu istnieje zależność, i stwie