Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: IJPPAN_PolPr5a01611
Tytuł: Wyciśnięte witaminy
Wydawca: Polskapresse, oddział Prasa Łódzka
Źródło: Dziennik Łódzki
Kanał: #kanal_prasa_dziennik
Typ: #typ_publ
Autorzy: (mat),  
Data publikacji: 2006-09-02

Wyciśnięte witaminy Soki to nie tylko bogate źródło łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, ale również zdrowy sposób na oczyszczenie i odkwaszenie organizmu. Najbardziej wartościowe są soki świeżo wyciśnięte. Warto o tym pamiętać, szczególnie, że koniec lata zachęca do kulinarnych eksperymentów. Domowa produkcja soków nie jest skomplikowana. Wystarczy choćby najtańsza sokowirówka i... trochę dobrych chęci. Po wyciśnięciu soki należy przechowywać w lodówce w temperaturze 2 – 6 st. C, nie dłużej jednak niż 12 – 24 godzin. Najlepiej pić je bardzo powoli – ułatwi to przyswajanie cennych składników. Soki powinny mieć temperaturę pokojową – niewskazane jest ich podgrzewanie oraz nadmierne chłodzenie. Polecane są zwłaszcza osobom, które ze względu na problemy z trawieniem nie mogą okresowo jeść świeżych owoców i warzyw. W zależności od upodobań smakowych, soki z różnych warzyw i owoców można dowolnie łączyć. Lekarze odradzają jednak popijanie sokami, zwłaszcza cytrusowymi, lekarstw. Bogactwo enzymów może bowiem zmieniać działanie środków farmaceutycznych. (mat) Warto wiedzieć Terapia sokami znana jest od wieków Sokoterapia to ludowy sposób leczenia wielu dolegliwości. Dawniej zalecano, aby zdrowy człowiek wypijał każdego dnia przynajmniej 0,5 litra świeżo wyciśniętych soków bez dodatku cukru czy innych substancji słodzących oraz bez konserwantów – miało to odpędzać choroby i wzmacniać siły witalne. Natomiast u osób chorych nakazywano zwiększyć dzienną porcję świeżego soku do 1 – 1,5 litra. Dla każdego coś cennego ? Sok z czerwonych buraków Polecany przy anemii, żylakach, zaparciach, różnego rodzaju alergiach oraz bezsenności. Działa też przeciwzapalnie, reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz pomaga znosić bóle reumatyczne. ? Sok grejpfrutowy Przyspiesza trawienie i przemianę materii, dlatego jest polecany osobom dbającym o linię. Ponadto reguluje pracę wątroby, obniża ciśnienie tętnicze krwi, wspomaga leczenie miażdżycy i przeciwdziała żylakom. ? Sok jabłkowy Dzięki zawartości cukrów prostych (glukozy i fruktozy) oraz kwasów organicznych (kwasu jabłkowego) działa odkwaszająco na organizm. Natomiast bogactwo aminokwasów, witamin oraz polifenoli pomaga niwelować negatywny wpływ wolnych rodników, przyspieszających m.in. proces starzenia się organizmu i rozwój komórek nowotworowych. Duża zawartość witaminy C oraz błonnika pokarmowego pozwala skutecznie walczyć z infekcjami i pobudza trawienie. ? Sok malinowy Ma silne działanie napotne i przeciwgorączkowe, dlatego polecany jest w przebiegu niektórych infekcji (np. grypy). Ponadto wpływa korzystnie w przypadku anemii, niewydolności nerek, nadciśnienia tętniczego krwi oraz zmian miażdżycowych. ? Sok marchewkowy Zawiera beta-karoten, witaminę C i błonnik pokarmowy. Poprawia zdolność widzenia wieczorem, wzmacnia system nerwowy, podnosi naturalną odporność organizmu. Reguluje pracę trzustki, pobudza trawienie i zwiększa apetyt. Ujędrnia skórę i poprawia jej koloryt, a dodatkowo wzmacnia zęby. Jest polecany zwłaszcza matkom karmiącym. Dodaje energii. ? Sok pomarańczowy Bogaty w witaminę C, potas, bioflawonoidy i błonnik pokarmowy. Poprawia trawienie, reguluje pracę serca i wzmacnia odporność organizmu. ? Sok pomidorowy Jest bogaty w potas, dzięki czemu pozytywnie wpływa na czynność serca. Ponadto stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, a więc pobudza trawienie. Z niewielkim dodatkiem soku cytrynowego – sprzyja odchudzaniu. ? Sok selerowy Działa moczopędnie, pobudza apetyt i wzmacnia układ nerwowy. Ponadto seler to popularny afrodyzjak – zwiększa libido. Uwaga! Czasami świeże soki, zwłaszcza owocowe, mogą wywoływać reakcje uczuleniowe w postaci świądu, pokrzywki, a nawet bólów brzucha, wzdęć i biegunki. Nawet pijąc je regularnie, nie należy rezygnować ze świeżych owoców i warzyw, które są bardziej zasobne w błonnik pokarmowy, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. (mat)