Dane tekstu dla wyniku: | 1 |
Identyfikator tekstu: | IJPPAN_PolPr0300429 |
Tytuł: | Komandos radzi |
Wydawca: | Oddział Prasa Łódzka |
Źródło: | Express Ilustrowany |
Kanał: | #kanal_prasa_dziennik |
Typ: | #typ_publ |
Autorzy: | Edward Mazurkow, |
Data publikacji: | 2002-10-12 |
Komandos radzi
W łaściwości lecznicze ma dużo roślin. Zarówno dzikich, jak i uprawnych. Na szlaku bardzo cennym lekiem może się okazać np. kapusta. Surowa lub lekko sparzona posiada witaminy A, B, C, E. Zawiera także wapń, siarkę, krzemionkę, magnez, jod, żelazo. Dzięki nim pomaga w stanach wyczerpania, na zaparcia, pieczenia zgagi. Przed laty kapusta była ulubioną potrawą żeglarzy. Jedli ją, żeby nie dopuścić do szkorbutu. Skutecznym lekiem na przeziębienia, grypę i kaszel jest kapuśniak. Okłady z liści kapusty przyśpieszają gojenie się ran, oparzeń, czyraków, ukąszeń komarów, mrówek, os, stłuczeń, nerwobólów, bólów głowy, spuchniętych stawów. Do ich sporządzania nie należy używać liści zewnętrznych. Najlepsze są liście o niezbyt intensywnym, zielonym kolorze. Usuwamy z nich grube, białe włókna, ogrzewamy w gorącej wodzie, rozgniatamy wałkiem i kilka ich warstw przykładamy na chore miejsce. Mocujemy je bandażem. Opatrunek zmieniamy co kilka godzin. Sok z kapusty stosowany zewnętrznie jest doskonałym lekiem na oparzenia, ukąszenia i opryszczki. Sprawdzonym lekiem jest również cebula. W lecznictwie znana była już w starożytności. Jej sok leczy kaszel, stany przedgrypowe. Wyruszając w teren warto zabrać ze sobą kilka główek czosnku. Ma co prawda niemiły zapach, ale jest silnym antybiotykiem. W czasie pierwszej wojny światowej czosnkiem leczono nawet tyfus i dyzenterię. W przeszłości wierzono, że czosnek odstrasza wampiry, czarownice, złe duchy i strzygi, które miały pożerać człowieka od wewnątrz. Czosnek jest skutecznym lekiem przeciwszkorbutowym , robakobójczym, przeciwmalarycznym, przeciwgrzybicznym, żołądkowym i moczopędnym. Odwar z czosnku i ziemniaków w stosunku 1: 1 leczy nieżyt przewodu pokarmowego. Na przeziębienie, grypę, gorączkę, choroby układu trawienia, a nawet... impotencję świetnym lekiem jest zupa czosnkowa. Przyrządza się ją z trzech, czterech ząbków posiekanego czosnku w litrze wody. Dodaje się kilka cebul, trochę ryżu, inne przyprawy i gotuje na wolnym ogniu. Smakuje wybornie. Na przeziębienia, kaszel, bóle gardła, stany wyczerpania pomaga sok czosnkowy z miodem. Należy posiekać drobno kilka ząbków czosnku, zalać je miodem i odstawić na kilka godzin edward mazurkow |