Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: IJPPAN_PolPr_TS00233
Tytuł: Awokado Pasta z awokado
Wydawca: "Polskapresse". Oddział "Prasa Śląska"
Źródło: Trybuna Śląska
Kanał: #kanal_prasa_dziennik
Typ: #typ_publ
Autorzy: MJ,  
Data publikacji: 2002-01-25
Awokado, czyli smaczliwka wdzięczna to owoc rośliny pochodzącej z Meksyku i Ameryki Środkowej, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Indianie zajęli się jej uprawą na kilka wieków przed odkryciem Ameryki. Owoce awokado stanowiły ważny składnik ich pożywienia. W 1653 r. Hiszpanie przywieźli awokado do Europy. W czasie dalekich podróży używano je zamiast mięsa, stąd też nazwa „maślany owoc żeglarzy”. Obecnie awokado uprawia się w wielu krajach świata o klimacie ciepłym i gorącym.
Najczęściej owoce awokado mają kształt gruszkowaty i są pokryte ciemnozieloną chropowatą skórką, która nie jest jadalna. Owoce mogą być różnej wielkości – od 10 dag nawet do 2 kg. W środku znajduje się duża pestka, która może stanowić nawet 25 proc. ciężaru całego owocu. Miąższ jest zielonobiały lub żółtobiały i ma przyjemny, delikatny, lekko słodki smak, podobny do orzechów włoskich. Najpierw twardy, w miarę dojrzewania staje się miękki i masłowaty.
Owoc awokado jest bogaty w tłuszcze, przez co jest wysokokaloryczny (10 dag zawiera tyle kcal co 2 jajka lub 10 dag szynki drobiowej). Jednak ogromna zawartość cennych witamin i minerałów stanowi o jego wysokiej wartości dietetycznej i leczniczej. ?