Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: IJPPAN_PolPr5b01308
Tytuł: Smaczne winko z jeżyn
Wydawca: Polskapresse, oddział Prasa Łódzka
Źródło: Dziennik Łódzki
Kanał: #kanal_prasa_dziennik
Typ: #typ_publ
Autorzy: (d),  
Data publikacji: 2005-09-03
Jeżyny od dawna wykorzystuje się w medycynie ludowej. Np. pachnący odwar liści jeżyn wykazuje działanie wspomagające przy przeziębieniach, grypie, kaszlu lub katarze, a po przebytych chorobach dawniej zalecano spożywanie owoców jeżyn, które miały wzmacniać rekonwalescenta.
Jeżyny są owocami bardzo łatwo psującymi się, często tworzy się na nich pleśń. Dlatego też przeznaczone są do bezpośredniego spożycia. Łatwo także wchłaniają wodę, dlatego należy je szybko przepłukać przed spożyciem, a owoców z własnego ogródka w ogóle nie myć, gdy są czyste. Jeżyny można mrozić: najpierw rozsypane luźno na tacy, dopiero potem zmrożone owoce zsypać do woreczka.
Niestety, jeżyny mogą wywoływać alergię krzyżową z jabłkiem, dlatego dziecku uczulonemu na jabłka, nie należy również podawać tych leśnych owoców.