Dane tekstu dla wyniku: | 1 |
Identyfikator tekstu: | PELCRA_1303919990213 |
Tytuł: | PODRÓŻE. Maroko |
Wydawca: | Agora S.A. |
Źródło: | Gazeta Wyborcza |
Kanał: | #kanal_prasa_dziennik |
Typ: | #typ_publ |
Autorzy: | Robert Zydel, |
Data publikacji: | 1999-02-13 |
Wyżywienie: Charakterystyczną potrawą kuchni marokańskiej jest harira, zupa z soczewicy, która, w zależności od regionu, zawiera różne dodatki. Za przysmak ten płaci się od 3 dh w podrzędnej knajpce, do 10 dh w dobrej restauracji. Najbardziej znanym specjałem stołów Maghrebu jest kuskus, czyli kasza podawana z baraniną lub kurczakiem i przyprawiona sosem (ok. 30 dh).
DOJAZD: Regularne bądź czarterowe połączenia lotnicze z takimi miastami, jak Casablanca, Tanger czy Marrakesz utrzymuje większość europejskich linii. Do Maroka można się także przeprawić z Hiszpanii. Algeciras i Malaga mają wiele linii promowych i wodolotowych docierających na marokańskie wybrzeże Morza Śródziemnego. Najtańsze jest połączenie z Ceutą - promów odpływa codziennie kilkanaście, a cena biletu w jedną stronę to ok. 1900 peset, czyli ok. 80 zł. Do Maroka można dotrzeć również pociągiem. Szczególnie atrakcyjna wydaje się oferta Inter-Rail, dzięki której można otrzymać zniżkę na prom. Podpis pod foto] |