Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: PELCRA_1303919990213
Tytuł: PODRÓŻE. Maroko
Wydawca: Agora S.A.
Źródło: Gazeta Wyborcza
Kanał: #kanal_prasa_dziennik
Typ: #typ_publ
Autorzy: Robert Zydel,  
Data publikacji: 1999-02-13
Wyżywienie: Charakterystyczną potrawą kuchni marokańskiej jest harira, zupa z soczewicy, która, w zależności od regionu, zawiera różne dodatki. Za przysmak ten płaci się od 3 dh w podrzędnej knajpce, do 10 dh w dobrej restauracji. Najbardziej znanym specjałem stołów Maghrebu jest kuskus, czyli kasza podawana z baraniną lub kurczakiem i przyprawiona sosem (ok. 30 dh).
DOJAZD: Regularne bądź czarterowe połączenia lotnicze z takimi miastami, jak Casablanca, Tanger czy Marrakesz utrzymuje większość europejskich linii. Do Maroka można się także przeprawić z Hiszpanii. Algeciras i Malaga mają wiele linii promowych i wodolotowych docierających na marokańskie wybrzeże Morza Śródziemnego. Najtańsze jest połączenie z Ceutą - promów odpływa codziennie kilkanaście, a cena biletu w jedną stronę to ok. 1900 peset, czyli ok. 80 zł. Do Maroka można dotrzeć również pociągiem. Szczególnie atrakcyjna wydaje się oferta Inter-Rail, dzięki której można otrzymać zniżkę na prom.
Podpis pod foto]