pszenicy i lucerny. Przypuszcza się, że jest to jeden z czynników odpowiedzialnych za autotoksyczność w lucernie, w szczególności za wypadanie siewek podsiewów w wieloletnich lucernikach [52]. Aktywność aminokwasów znalazła praktyczne zastosowanie w produkcji herbicydów. Popularny herbicyd Roundup jest fosfonowym aminokwasem. Podobnie Bialaphos, inny preparat zawierający naturalny aminokwas wytwarzany przez mikroorganizmy, został wprowadzony jako herbicyd przez japońską firmę Meiji (ryc. 14.9).
Kilka prostych
laktonów
również silnie hamuje kiełkowanie nasion. Jeden z nich, kwas parasorbowy (ryc. 14.5) jest inhibitorem kiełkowania, ale również działa bakteriobójczo. Inny podobny związek, patulina (ryc. 14.5), jest wytwarzany przez szereg grzybów glebowych, a głównie przez Penicilium urticae [43]. Grzyb ten wytwarza olbrzymie ilości patuliny rosnąc na podłożu ze słomy pszenicznej. Patulina wykazuje wysoką toksyczność, zarówno w stosunku do roślin, jak i do zwierząt.
Kumaryny są laktonami kwasu o-hydroksycynamonowego. Niektóre z nich, psoralen, kumaryna, eskulina, skopoletyna i umbeliferon (ryc. 14.5), są silnymi inhibitorami kiełkowania. Inhibitory te są wytwarzane w nasionach wielu roślin motylkowych i zbożowych. Dla przykładu kumaryna jest wytwarzana w koniczynie, eskulina w korzeniach tymotki, a skopoletyna i jej 7-glukozyd-skopolina jest wytwarzana w korzeniach owsa. Zdolność niektórych linii owsa do hamowania wzrostu chwastów jest związana z wydzielan
|