8.3.1.Technologia produkcji
Generalnie wszystkie mleczarnie zajmują się przerobem mleka. Jednakże w zależności od tego, na co przerabiane jest mleko, wyróżnia się kilka typów zakładów mleczarskich. Najprostszy zakład to mleczarnia typu miejskiego, produkująca mleko spożywcze, śmietanę i napoje mleczne. Produkcja mleka spożywczego polega na jego pasteryzacji i normalizacji zawartości tłuszczu. Normalizację wykonuje się w ten sposób, że odbiera się cały tłuszcz zawarty w mleku naturalnym i dodaje go w ilościach ustalonych dla danego gatunku mleka. Uzyskuje się w ten sposób nadwyżkę tłuszczu
mlekowego
, z której produkuje się śmietankę.
W innym typie zakładu ze śmietany wytwarza się masło. Masło produkuje się ze śmietanki przez jej zakwaszenie i zmaślenie. Śmietankę zakwasza się zakwasem maślarskim w kadziach fermentacyjnych i po osiągnięciu przez nią należytego stopnia ukwaszenia wprowadza się ją do masielnicy. Po oddzieleniu maślanki masło wygniata się do uzyskania odpowiedniej zawartości wody i formuje w kostki lub pakuje do beczek. Jako produkty uboczne powstają mleko chude i maślanka.
|