Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: PWN_1302900001293
Tytuł: Aromatyczna kawa to królowa spotkań
Wydawca:
Źródło: Metropol nr 20/02
Kanał: #kanal_prasa_dziennik
Typ: #typ_publ
Autorzy: Maja Denisiuk,  
Data publikacji: 2001
Droższe kawy zawierają przede wszystkim arabikę z niewielkim dodatkiem (ok. 10 proc.) robusty . Robusta w tym wypadku jest dodawana w celu złagodzenia kwaskowatego posmaku szlachetniejszych ziaren.
Kawę rozpuszczalną , otrzymuje się dzięki zaparzeniu wypalonych i zmielonych wcześniej ziaren. Następnie napar albo suszy się w strumieniu gorącego powietrza, albo zamraża się go i odparowuje.
Tak powstają łatwo rozpuszczalne granulki. Im większe granulki, tym lepsza kawa. Najgorsze są granulaty pyłowe, najlepsze - granulaty w formie "kryształków", opisywane zwykle jako Gold.