Dane tekstu dla wyniku: | 1 |
Identyfikator tekstu: | PWN_1302900001293 |
Tytuł: | Aromatyczna kawa to królowa spotkań |
Wydawca: | |
Źródło: | Metropol nr 20/02 |
Kanał: | #kanal_prasa_dziennik |
Typ: | #typ_publ |
Autorzy: | Maja Denisiuk, |
Data publikacji: | 2001 |
Droższe kawy zawierają przede wszystkim arabikę z niewielkim dodatkiem (ok. 10 proc.) robusty . Robusta w tym wypadku jest dodawana w celu złagodzenia kwaskowatego posmaku szlachetniejszych ziaren.
Kawę rozpuszczalną , otrzymuje się dzięki zaparzeniu wypalonych i zmielonych wcześniej ziaren. Następnie napar albo suszy się w strumieniu gorącego powietrza, albo zamraża się go i odparowuje. Tak powstają łatwo rozpuszczalne granulki. Im większe granulki, tym lepsza kawa. Najgorsze są granulaty pyłowe, najlepsze - granulaty w formie "kryształków", opisywane zwykle jako Gold. |