Dane tekstu dla wyniku: | 1 |
Identyfikator tekstu: | IJPPAN_DzP0600299 |
Tytuł: | Słodko na święta |
Wydawca: | Jagiellonia |
Źródło: | Dziennik Polski |
Kanał: | #kanal_prasa_dziennik |
Typ: | #typ_publ |
Autorzy: | (AM), |
Data publikacji: | 2006-12-23 |
U Cichowskich przy ul. Starowiślnej na zamówienie zrobiono 150 ciast i tortów. - Chętnych było znacznie więcej, nawet do 600, ale nie mieliśmy możliwości zrobić aż tyle. Dlatego przestaliśmy zbierać zamówienia na początku tygodnia. Coraz więcej ludzi woli zamówić ciasto niż robić. Klientów jest sporo i są coraz bardziej wymagający. Widać to po tym, że kupują na święta takie drogie wypieki jak torty - mówi Adam Cichowski.
Tradycyjnie najchętniej kupowane są torty orzechowe, a w ciągu ostatnich lat rynek zdobywają tiramisu, czyli z kawą i serkiem maskarpone. Torty z kremem tiramisu są najdroższe, kosztują ok. 50 zł za kilogram, a to dlatego, że drogi jest włoski ser (ok. 40 zł za kg). Sporo chętnych jest także na tort royal - z kremem na bitej śmietanie. W cukierni u Kameckich (na Starowiślnej) torty robione są tylko z kremami na bitej śmietanie. - Dodaje się do nich różne owoce i stąd się bierze ich nazwa. Mamy więc brzoskwiniowy, zielone jabłuszko, marakujowy - mówi Jan Kamecki. |