Dane tekstu dla wyniku: | 1 |
Identyfikator tekstu: | IJPPAN_PolPr_GPoz01132 |
Tytuł: | Pełna sm aku Istria |
Wydawca: | Oficyna Wydawnicza Wielkopolski |
Źródło: | Gazeta Poznańska |
Kanał: | #kanal_prasa_dziennik |
Typ: | #typ_publ |
Autorzy: | Juliusz PODOLSKA, |
Data publikacji: | 2005-06-10 |
odrobinie wędzonki), bo na drugie danie medalion z indyka z sosem truflowym. Nie mogę się opanować i zamawiam jeszcze makaron wyglądający jak nasze grubsze spaghetti. – To specjalny kręcony w dłoniach – poucza mnie Sasza. Ten smakowity makaron polany białym truflowym sosem i posypany parmezanem odbiera mi mowę na długo. Deser dopełnia rozkoszy - palcinki (naleśniki) z orzechami i bitą śmietaną posypane tłuczonymi orzechami w towarzystwie lodów waniliowych. Czy może być coś bardziej wspaniałego?
Wędrując po Istrii nie sposób ominąć Limskiego Kanału, cudu natury. Tu nie można nie zauważyć restauracji „Lim Fjord”. Polecam na zao- strzenie apetytu sałatkę z o- woców morza z kalmarami, ośmiorniczkami, mulami. Do tego warto poprosić o pastę z dorsza (bakalar) o niepowtarzalnym smaku. Na drugie danie smakowita dorada na ruszcie z ziemniakami i nieodzowną w Chorwacji blitwą. To rodzaj szpinaku podawany w różnych konfiguracjach, zawsze lądujący na talerzu w towarzystwie darów morza. Do tego koniecznie białe wino miejscowa Malwazja. Wracając do ryby, koniecznie trzeba polać ją na talerzu oliwą, bo jak mawia nasz chorwacki przyjaciel Sasza: - Ryba pływa trzy razy: w wodzie, oliwie i winie. Proponuję pozostawić trochę miejsca na deser – panakotę typową dla Istrii. Jest to gęsta śmietana przygotowana z żelatyną, przed wydaniem polana gęstym karmelem. Wyjeżdżającym do Chorwacji polecam znakomite smaki, a tym, którzy udają się do Dalmacji, zazdroszczę smakowitych dań z owoców morza. Pamiętam je do dziś i polecam koniecznie – zajrzyjcie do Vili Koruna w Małym Stonie przy półwyspie Peljaszacz, gdzie można zjeść ostrygi, na które przyjeżdżają smakosze z Francji. n |