Dane tekstu dla wyniku: | 1 |
Identyfikator tekstu: | IJPPAN_DzP0600064 |
Tytuł: | Chirurgia trzustki |
Wydawca: | Jagiellonia |
Źródło: | Dziennik Polski |
Kanał: | #kanal_prasa_dziennik |
Typ: | #typ_publ |
Autorzy: | |
Data publikacji: | 2006-03-16 |
elementów profilaktyki raka trzustki jest zachęcanie palaczy do zaprzestania palenia tytoniu. Dużą rolę może też odgrywać odpowiednia dieta - zdrowa żywność, bez konserwantów, tzw. bogatoresztkowa, uzupełnianie niedoborów witamin, zwłaszcza A i E. Słuszny jest także pogląd, że ludzie pijący mleko, nie syntetyczne, lecz krowie, urodzeni od kwietnia do czerwca w okresie karmienia bydła świeżą trawą bogatą w sole mineralne i witaminy, mają naturalnie włączoną protekcję przed tego typu nowotworami.
Wraz z przejęciem amerykańskiego stylu odżywiania zmniejszyła się u nas zachorowalność na raka żołądka (zwiększone spożycie owoców tropikalnych i witamin), ale brak w codziennej diecie błonnika zawartego np. w chlebie razowym, ziemniakach i kapuście może przyczyniać się do powstania raka jelita grubego i trzustki. Jedzenie konserwowane aminami czy saletrą wpływa niekorzystnie na funkcje trzustki i może wywoływać jej schorzenia. Przede wszystkim do najbardziej niekorzystnych czynników wywołujących choroby trzustki, w tym nowotworowe, należy zaliczyć spożycie alkoholu. Nie zwlekać Pojawienie się dolegliwości, które mogą sugerować chorobę trzustki powinno być sygnałem do szukania pomocy lekarza w wysoko wykwalifikowanym centrum badań lub poradni ultrasonograficznej. |