Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: PWN_3302000000024
Tytuł:
Wydawca: Książka i Wiedza
Źródło: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli Powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania
Kanał: #kanal_ksiazka
Typ: #typ_inf-por
Autorzy: Stanisława Olko,  
Data publikacji: 1993
Susz owocowy w kuchni makrobiotycznej ma wielorakie zastosowanie. Używany jest jako dodatek do różnych potraw — do przyrządzania kasz na słodko, do deserów (galaretki, kisiele, kremy do ciast), oraz do "biomusli", w skład którego wchodzą płatki zbożowe i rozmaite owoce suszone.
Z suszonych owoców możemy również przyrządzać kompoty "bez gotowania" — owoce zalewamy na kilka godzin letnią wodą i otrzymujemy w ten sposób smaczny, słodki napój oraz mięsiste , nasączone wodą owoce.
Susz owocowy używany jest również jako deser do "przegryzania". Suszone morele, śliwki oraz suszone ulęgałki, które smakują jak figi, stanowią bardzo smaczne pożywienie, odpowiednie na podróż lub do pracy. Jeżeli chcemy wydobyć z nich walory smakowe i wartości odżywcze, należy je dokładnie i długo żuć.