Dane tekstu dla wyniku: | 1 |
Identyfikator tekstu: | IJPPAN_PolPr0300266 |
Tytuł: | Owocowo-warzywny cud |
Wydawca: | Oddział Prasa Łódzka |
Źródło: | Express Ilustrowany |
Kanał: | #kanal_prasa_dziennik |
Typ: | #typ_publ |
Autorzy: | (gz), |
Data publikacji: | 2002-04-03 |
Marchew jest wartościowa ze względu na zawartość karotenu, przyswajanego przez organizm wyłącznie w połączeniu z tłuszczami. Gdy podamy marchewkę z wody, bez odrobiny choćby tłuszczu, z zawartego w niej karotenu będziemy mieli marny pożytek. Do soku z marchwi warto dolać choćby odrobinę mleka. Marchew pomocna ma być w chorobach nerek, wątroby, przy nadciśnieniu i w zaparciach. Przeciwwskazana jest natomiast w stanach zaostrzenia choroby wrzodowej, kolkach i nieżytach okrężnicy
Pomidory zawierają dużo karotenu, witamin i potasu. Ważne jest, że zachowują swoje wartości witaminowo - mineralne nawet po zakonserwowaniu. Koncentraty, przeciery i soki są nie mniej wartościowe od świeżych pomidorów. Nawet zdrowsze, gdy możemy kupić wyłącznie warzywa szklarniowe Seler działa moczopędnie i przeciwzapalnie. Świeży sok z niego stosowany jest w leczeniu podagry i awitaminozy |