Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: IJPPAN_PolPr0300266
Tytuł: Owocowo-warzywny cud
Wydawca: Oddział Prasa Łódzka
Źródło: Express Ilustrowany
Kanał: #kanal_prasa_dziennik
Typ: #typ_publ
Autorzy: (gz),  
Data publikacji: 2002-04-03
Marchew jest wartościowa ze względu na zawartość karotenu, przyswajanego przez organizm wyłącznie w połączeniu z tłuszczami. Gdy podamy marchewkę z wody, bez odrobiny choćby tłuszczu, z zawartego w niej karotenu będziemy mieli marny pożytek. Do soku z marchwi warto dolać choćby odrobinę mleka. Marchew pomocna ma być w chorobach nerek, wątroby, przy nadciśnieniu i w zaparciach. Przeciwwskazana jest natomiast w stanach zaostrzenia choroby wrzodowej, kolkach i nieżytach okrężnicy
Pomidory zawierają dużo karotenu, witamin i potasu. Ważne jest, że zachowują swoje wartości witaminowo - mineralne nawet po zakonserwowaniu. Koncentraty, przeciery i soki są nie mniej wartościowe od świeżych pomidorów. Nawet zdrowsze, gdy możemy kupić wyłącznie warzywa szklarniowe
Seler działa moczopędnie i przeciwzapalnie. Świeży sok z niego stosowany jest w leczeniu podagry i awitaminozy