Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: IJPPAN_1204914020313
Tytuł: Gorycz w słodkim biznesie
Wydawca: "Nowiny Raciborskie" Sp. z o.o.
Źródło: Nowiny Raciborskie
Kanał: #kanal_prasa_tygodnik
Typ: #typ_publ
Autorzy: Grzegorz Wawoczny,  
Data publikacji: 2002-03-13
- Jaka jest więc przyszłość przed polskim przemysłem cukrowniczym?
- Nie ma prostych odpowiedzi na to pytanie. Wiadomo tylko, że do 2006 r. burak cukrowy będzie pod szczególną ochroną celną Unii Europejskiej. Potem, mówiąc bardzo lapidarnie , będzie konkurował z trzciną cukrową. Produkowany z niej cukier jest dużo tańszy. W całej Europie pozostaną duże zakłady przerabiające buraki po niskich kosztach. To jednak inwestycje warte w przypadku jednej tylko fabryki około 300 mln euro. Widać więc, że potrzeba dużych pieniędzy i szybkich działań, bo nie może dłużej być tak, że polskie cukrownie działają z założenia na stratach.
- A co czeka cukrownię w Raciborzu?