Dane tekstu dla wyniku: | 1 |
Identyfikator tekstu: | IJPPAN_1204914020313 |
Tytuł: | Gorycz w słodkim biznesie |
Wydawca: | "Nowiny Raciborskie" Sp. z o.o. |
Źródło: | Nowiny Raciborskie |
Kanał: | #kanal_prasa_tygodnik |
Typ: | #typ_publ |
Autorzy: | Grzegorz Wawoczny, |
Data publikacji: | 2002-03-13 |
- Jaka jest więc przyszłość przed polskim przemysłem cukrowniczym?
- Nie ma prostych odpowiedzi na to pytanie. Wiadomo tylko, że do 2006 r. burak cukrowy będzie pod szczególną ochroną celną Unii Europejskiej. Potem, mówiąc bardzo lapidarnie , będzie konkurował z trzciną cukrową. Produkowany z niej cukier jest dużo tańszy. W całej Europie pozostaną duże zakłady przerabiające buraki po niskich kosztach. To jednak inwestycje warte w przypadku jednej tylko fabryki około 300 mln euro. Widać więc, że potrzeba dużych pieniędzy i szybkich działań, bo nie może dłużej być tak, że polskie cukrownie działają z założenia na stratach. - A co czeka cukrownię w Raciborzu? |