Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: IJPPAN_1204914070619
Tytuł: Smak śląskiej kuchni
Wydawca: "Nowiny Raciborskie" Sp. z o.o.
Źródło: Nowiny Raciborskie nr 25
Kanał: #kanal_prasa_tygodnik
Typ: #typ_publ
Autorzy: (waw),  
Data publikacji: 2007-06-19
Drugie miejsce wśród amatorów oraz „Srebrny durszlak” zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Rud. Panie wystąpiły w składzie: Gabriela Dudek, Mariola Duda, Małgorzata Złotoś, Mariola Zieleń oraz Renata Dudek. Przygotowały schab sztygarski z kluskami bułczanymi i kapustą zasmażaną.
Danie przypadło do gustu profesjonalnemu jury, a laureatki, które swoje koło założyły w kwietniu minionego roku były zaskoczone sukcesem. Nam zdradziły przepis na swoje smakołyki. Schab należy natrzeć przyprawami i czosnkiem, owinąć wokół kiełbasy śląskiej, obsmażyć a następnie dusić w piekarniku, polewając piwem. By zrobić bułczane kluski trzeba namoczyć długą bułkę (tzw. weg) w mleku, dodać podsmażanej (duszonej) cebulki, pietruszki, jajek, przypraw (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) oraz bułki tartej a następnie gotować około 20 minut w osolonej wodzie. Do kapusty zasmażanej potrzebny jest dobry chudy boczek oraz zasmażka z cebulki.
Wśród 20 drużyn były też panie z DFK w Krzanowicach: Agnieszka Ternka, Gerda Riemel, Maria Nikiel oraz Brygida Abrahamczyk (na co dzień członkini zarządu powiatu). Przygotowały roladę po morawsku, kluski śląskie oraz kapustę (tzw. zeli), a publiczność częstowały własnoręcznym wypiekiem – śląskim kołaczem.