Dane tekstu dla wyniku: | 1 |
Identyfikator tekstu: | PWN_1202900000860 |
Tytuł: | kuchnia i film |
Wydawca: | |
Źródło: | Kuchnia nr 3 |
Kanał: | #kanal_prasa_miesiecznik |
Typ: | #typ_publ |
Autorzy: | Halina Mamok, Gabriela Kotkowska, |
Data publikacji: | 1999 |
WĘDRUJĄCE JESIOTRY Spośród wszystkich rekwizytów kulinarnych najdłuższą podróż na plan "Ogniem i mieczem" odbyły dwa okazałe jesiotry, które drużyna Skrzetuskiego piecze nad ogniskiem, popasając nad brzegiem Dniepru w drodze na Sicz.
- To była dramatyczna i ważna scena, bo w czasie tego biwaku Skrzetuski zostaje napadnięty przez Kozaków, pojmany i doprowadzony do Chmielnickiego. Kręciliśmy ją nad Zalewem Wiślanym, który udawał Dniepr - opowiada Andrzej Haliński. - Jerzemu Hoffmanowi bardzo zależało na uwiarygodnieniu miejsca akcji i to on wpadł na pomysł z jesiotrami. Te ryby żyją już tylko w wielkich rosyjskich rzekach, a kiedyś stanowiły powszechne pożywienie naddnieprzańskiego ludu. Trudno rzeczywiście wymyślić lepszy symbol oryginalnego pejzażu i czasu rozgrywających się w filmie wydarzeń. Kłopot polegał na tym, że Polska nie sprowadza jesiotrów. Emil Kostecki stanął jednak na wysokości zadania. Zaangażował jedną z sieci dużych supermarketów i ryby z Rosji, okrężną drogą przez Niemcy, dotarły na plan. W lodzie, świeżutkie, jakby dopiero co złowione w Dnieprze. |