Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: PWN_1202900000860
Tytuł: kuchnia i film
Wydawca:
Źródło: Kuchnia nr 3
Kanał: #kanal_prasa_miesiecznik
Typ: #typ_publ
Autorzy: Halina Mamok, Gabriela Kotkowska,  
Data publikacji: 1999
WĘDRUJĄCE JESIOTRY Spośród wszystkich rekwizytów kulinarnych najdłuższą podróż na plan "Ogniem i mieczem" odbyły dwa okazałe jesiotry, które drużyna Skrzetuskiego piecze nad ogniskiem, popasając nad brzegiem Dniepru w drodze na Sicz.
- To była dramatyczna i ważna scena, bo w czasie tego biwaku Skrzetuski zostaje napadnięty przez Kozaków, pojmany i doprowadzony do Chmielnickiego. Kręciliśmy ją nad Zalewem Wiślanym, który udawał Dniepr - opowiada Andrzej Haliński. - Jerzemu Hoffmanowi bardzo zależało na uwiarygodnieniu miejsca akcji i to on wpadł na pomysł z jesiotrami. Te ryby żyją już tylko w wielkich rosyjskich rzekach, a kiedyś stanowiły powszechne pożywienie naddnieprzańskiego ludu.
Trudno rzeczywiście wymyślić lepszy symbol oryginalnego pejzażu i czasu rozgrywających się w filmie wydarzeń. Kłopot polegał na tym, że Polska nie sprowadza jesiotrów. Emil Kostecki stanął jednak na wysokości zadania. Zaangażował jedną z sieci dużych supermarketów i ryby z Rosji, okrężną drogą przez Niemcy, dotarły na plan. W lodzie, świeżutkie, jakby dopiero co złowione w Dnieprze.