Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: PWN_3202000000015
Tytuł:
Wydawca: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Źródło: Podręcznik odnowy psychosomatycznej
Kanał: #kanal_ksiazka
Typ: #typ_nd
Autorzy: Tadeusz Kasperczyk, Jan Fenczyn (red.),  
Data publikacji: 1996
Przy układaniu dziennej racji pokarmowej i planowaniu posiłków konieczna jest znajomość zawartości głównych składników odżywczych w produktach żywnościowych i roli jaką pełnią one w żywieniu. Trzeba też wiedzieć, jak jedne produkty zastępować innymi, drogie tańszymi, dostosowywać skład potraw do stanu zdrowotnego, apetytu i upodobań żywieniowych.
Dzienna racja pokarmowa określa jakie produkty i w jakiej ilości należy uwzględnić w całodziennym żywieniu człowieka, aby zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne składniki.
Do podstawowych produktów w codziennym żywieniu należą produkty zbożowe, mleko, sery, ziemniaki i wysokowartościowe tłuszcze, zwłaszcza oleje roślinne (słonecznikowy, kukurydziany, sojowy). Produkty te, spożyte w ilościach zgodnych z normami żywieniowymi dla poszczególnych grup ludności, zapewniają w większości zapotrzebowanie na białko, ważniejsze składniki mineralne i witaminy.