Przy układaniu dziennej racji pokarmowej i planowaniu posiłków konieczna jest znajomość zawartości głównych składników odżywczych w produktach żywnościowych i roli jaką pełnią one w żywieniu. Trzeba też wiedzieć, jak jedne produkty zastępować innymi, drogie tańszymi, dostosowywać skład potraw do stanu zdrowotnego, apetytu i upodobań żywieniowych.
Dzienna racja pokarmowa określa jakie produkty i w jakiej ilości należy uwzględnić w całodziennym żywieniu człowieka, aby
zapewnić
organizmowi wszystkie niezbędne składniki.
Do podstawowych produktów w codziennym żywieniu należą produkty zbożowe, mleko, sery, ziemniaki i wysokowartościowe tłuszcze, zwłaszcza oleje roślinne (słonecznikowy, kukurydziany, sojowy). Produkty te, spożyte w ilościach zgodnych z normami żywieniowymi dla poszczególnych grup ludności, zapewniają w większości zapotrzebowanie na białko, ważniejsze składniki mineralne i witaminy.
|