Cebula. Ma mniejsze zastosowanie w leczeniu przeziębień. Ważne są jednak jej właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe. Cebula odkaża jamę ustną i przewód pokarmowy, poprawia trawienie, zapobiega zaparciom. W medycynie ludowej stosuje się okłady z cebuli na nie gojące się rany.
Chrzan. Podobnie jak czosnek i cebula jest bogaty w fitoncydy. Ma właściwości bakterio- i pleśniobójcze. Stosuje się go w przewlekłych nieżytach nosa i oskrzeli. Sok z chrzanu wcierany w miejsca bolesne
łagodzi
bóle reumatyczne. Chrzan jest również wartościowym warzywem kulinarnym. Zawiera znaczne ilości witaminy C, ma zastosowanie w sporządzaniu surówek, napojów, sosów itp.
Kapusta. Od najdawniejszych czasów uważana jest za roślinę leczniczą. Stosuje się ją w zaburzeniach trawienia, chorobach wątroby i śledziony, a zewnętrznie w stanach zapalnych skóry, oparzeniach, stłuczeniach, ranach i wrzodach. Sok z kiszonej kapusty jest bogatym źródłem witaminy C, poprawia apetyt i trawienie, ma zastosowanie w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Świeży sok leczy owrzodzenia żołądka i dwunastnicy. Fitoncydy kapusty zabijają gronkowce złociste, prątki gruźlicy i inne ba
|