Dane tekstu dla wyniku: 1
Identyfikator tekstu: IPIPAN_3201000000041
Tytuł:
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Akademii Pedagogicznej
Źródło: Substancje obce w żywności Żywność bezpieczna.
Kanał: #kanal_ksiazka
Typ: #typ_nd
Autorzy: Wiktoria Sobczyk,  
Data publikacji: 2000
Bardzo dynamicznie wzrasta udział politereftalanu etylenu (PET) w produkcji opakowań. Tworzywo to, o największej gęstości wśród tworzyw, ma dobre właściwości mechaniczne, dużą odporność chemiczną, jest lekkie i przeźroczyste. Stosuje się je w produkcji pojemników (słoiki, butelki), giętkich i sztywnych folii, laminatów, a także butelek wielorazowego użytku o wzmocnionej konstrukcji [Pałasiński 1997, s. 144].
Laminaty są opakowaniami kilkuwarstwowymi, w których poszczególne materiały łączone są poprzez zgrzewanie lub klejenie (bezwonnym i nietoksycznym klejem). Laminaty przedłużają trwałość opakowań, zachowują smak, aromat, odpowiednią wilgotność i świeżość produktu. Tworzywa łączone z kartonem czy aluminium są stosowane jako opakowania produktów płynnych, np. soków, napojów, a pięcio- i siedmiowarstwowe laminaty stosowane są do pakowania produktów sterylizowanych (tetrapak). Opakowania termoodporne stosuje się zwykle do przechowywania dań podgrzewanych w kuchenkach mikrofalowych. Charakteryzują się dobrą wytrzymałością mechaniczną i szczelnością dla gazów. Sterylizacja żywności i aseptyczne jej pakowanie przedłużają trwałość produktu i pozwalają uniknąć stosowania środków konserwujących.
Poliwęglany (należące do poliestrów) wykorzystuje się do produkcji butelek. Tworzywo to ma dobre cechy mechaniczne, jest lekkie, nadaje się do długotrwałej eksploatacji.